Dit is wat je kan doen met rouwboeketten na de uitvaart

Als er een uitvaart is dan wordt de overledene vaak overgoten met rouwboeketten en rouwstukken. Als je afscheid moet nemen van een geliefde is dat altijd een moeilijk moment. Veel mensen willen naast hun aanwezigheid graag steun betuigen en hun dierbare eren. Dat doen ze vaak met boekketten en bloemen. Deze worden op of naast de kist gelegd. Maar het is zonde als al die bloemen en boeketten na afloop de vuilnisbak in gaan. Daarom een aantal tips wat je kan doen met de boeketten na de uitvaart. 

Wat zijn rouwboeketten? 

Als we het hebben over rouwboeketten dan hebben we het over een rijk gevulde bos bloemen die gekozen is voor het eren van een overledene en omhuld met een rouwlint. Ze geven een sierlijk effect aan de kist en je kan er de dierbare mee eren door zijn of haar lievelingsbloemen en –kleuren te kiezen. Achteraf worden sommige boeketten meegenomen naar huis en anderen weggegooid. 

Inspiratie om met rouwboeketten na de uitvaart te doen

Als de uitvaart over is dan worden sommige delen van boeketten meegenomen, maar andere rouwboeketten worden weggegooid. Eigenlijk best jammer, want het zijn vaak ontzettend mooie bloemstukken die nog een extra plekje verdienen. Daarom hieronder tips wat je kan toen met de boeketten na de uitvaart. 

Interieursierraden

Je kan van rouwboeketten interieursierraden laten maken. Met de bloemen van de boeketten kunnen bijvoorbeeld porseleinen gedenkobjecten gemaakt worden. Je kan dit met andere dingen combineren, zoals de as van de dierbare of een haarlok. Denk bijvoorbeeld aan porseleinen tegeltjes, een bordje om een kaars op te branden, een vaas, pebblestone of een bord. 

Potpourri

Je kan de bloemen van de boeketten drogen en samen met een paar druppels etherische olie omtoveren tot potpourri. De potpourri kan je zelf gebruiken in huis, maar je kan ze ook aan de gasten ‘teruggeven’ als extra aandenken. Als je potpourri in een afgesloten bak of zakje bewaard, blijft het nog een lange tijd goed. 

Sierraden

Je kan van de rouwbloemen ook sierraden laten maken. Veel bloemen kunnen in glas of hars verwerkt worden en op die manier in een sieraad worden verwerkt. Je kan naast de bloemen zelf van de boeketten ook gebruik maken van de as en van bijvoorbeeld een lokje haar. 

Bewaren in glasvazen

Het is mogelijk om de bloemen van een rouwboeket laten drogen en conserveren en vervolgens in een glazenvaas bewaren. Je kan kiezen uit modern of vintage bijvoorbeeld. Zo kan je voor altijd een stukje van het rouwboeket als aandenken houden naast bijvoorbeeld een graf of een urn. Maar juist als er as uitgestrooid is en er weinig herinneringen overblijven kan een stuk uit een rouwboeket net die mooie herinnering laten leven. 

Rouwboeketten inlijsten als schilderij

Er zijn speciale mogelijkheden om de bloemen te conserveren zodat ze ingelijst kunnen worden als een schilderij. Op die manier kan je het originele kunstwerk van de rouwboeketten in een schilderij laten maken waardoor het rouwboeket vereeuwigd wordt. En natuurlijk kan je ook verschillende boeketten juist samenvoegen om een uniek schilderij te maken. 

ADVERTENTIE

Algemeen