6 tips om uw badkamer schimmelvrij te houden

Of u nu een eigenaar of een huurder bent, vechten tegen badkamerschimmel is een must als u de kamer schoon, veilig en gezond wilt houden – om nog maar te zwijgen van de schade aan muren en plafonds! Elke badkamer verzamelt vocht – dat is een beetje vanzelfsprekend. Maar door uw vochtgehalte in de badkamer te verminderen, kunt u voorkomen dat schimmel verschijnt of schimmelgroei vertragen als deze er al is. Het schimmelvrij houden van uw badkamer is relatief eenvoudig als u consistent schoonmaakt en deze eenvoudige tips en trucs volgt om het vochtgehalte in de kamer te verlagen.

Tip 1: zorg voor goede afzuiging

Het eerste wat u moet doen is ervoor zorgen dat u in elke badkamer van het huis een effectieve ventilator hebt. Ventilatieopeningen werken door het vocht uit de lucht te zuigen en naar buiten te sturen. Afzuiging in de badkamer is de eerste verdedigingslinie tegen vocht en schimmel.

Tip 2: Laat de ventilator goed draaien

Het is niet genoeg om de ontluchting alleen te laten draaien tijdens uw douche of bad – u moet deze minstens een half uur aan laten staan nadat u klaar bent. Dit voorkomt dat overgebleven vocht de muren en het plafond beschadigt en schimmelvorming veroorzaakt. Een goede manier om dit te beheren is om de ventilator op een timer te zetten – op die manier hoeft u niet terug naar de badkamer te gaan om het later uit te schakelen.

Tip 3: Los alle lekken op

Badkamerschimmel komt niet alleen uit het water in uw douche of bad. Lekken kunnen ook leiden tot vochtophoping en schimmelvorming. Wanneer u een lek ziet, laat het dan niet staan voor ‘wanneer u tijd hebt’. Repareer het meteen als u kunt, of bel een loodgieter om het voor u te doen als het moet (deze kan dan bijvoorbeeld ook meteen een onderhoudscheck van de verwarmingsketel doen, handig!). Wachten zal de zaken alleen maar erger maken, vooral als er schimmel ontstaat en begint te groeien. Het is veel moeilijker om van schimmel af te komen dan om het te voorkomen.

Tip 4: Was de badmat en handdoeken regelmatig

De badmat en de handdoeken zijn ideale plekken voor schimmelgroei, vooral als u ze lange tijd ongewassen achterlaat.

Een eenvoudige manier om schimmel in uw badkamer te bestrijden, is om uw handdoeken en badkamerkleedjes regelmatig te wassen – minstens eenmaal per week. Schone handdoeken en vloerkleden betekenen een schonere, gezondere badkamer.

ADVERTENTIE

Algemeen